C&A - Een familiebedrijf in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië 1911-1961

von: Mark Spoerer

Verlag C.H.Beck, 2016

ISBN: 9783406698293 , 479 Seiten

Format: PDF, ePUB

Kopierschutz: Wasserzeichen

Windows PC,Mac OSX geeignet für alle DRM-fähigen eReader Apple iPad, Android Tablet PC's Apple iPod touch, iPhone und Android Smartphones

Preis: 30,99 EUR

Mehr zum Inhalt

C&A - Een familiebedrijf in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië 1911-1961


 

De geschiedenis van C&A staat model voor de economisering en rationalisering van de fabricage en verkoop van kleding sinds het einde van de negentiende eeuw. Mark Spoerer beschrijft de gevarieerde geschiedenis van het familiebedrijf vanaf het allereerste begin in Duitsland tot de jaren van het Wirtschaftswunder. Tegelijk onderzoekt hij hoe de traditie van de familie Brenninkmeijer om uitsluitend opvolgers uit eigen rijen te rekruteren, uitpakte voor de strategie van de onderneming. Afkomstig uit de Westfaalse ambulante handel begonnen de gebroeders Clemens en August Brenninkmeijer in 1841 een bedrijf in Nederland, dat zijn activiteiten in 1911 naar Duitsland en in 1922 naar Groot-Brittannië uitbreidde. Ondanks de moeilijkheden die de Brenninkmeijers als buitenlanders, kapitalisten en rooms-katholieken in het Derde Rijk ondervonden, benutten ze de zakelijke kansen die het regime ondernemingen bood, onder meer bij de ?arisering? van vastgoed. Na 1945 maakte het bedrijf een stormachtige groei door in de beginnende consumptiemaatschappij en ontwikkelde het zich tot een van de grootste Europese modeketens.

Mark Spoerer (Keulen, 1963 studeerde geschiedwetenschap en economie aan de universiteit van Bonn. Na zijn promotie aan de filosofische faculteit van de universiteit van Bonn in 1995 en zijn habilitatie aan de faculteit economische en sociale wetenschappen van de universiteit Hohenheim (Stuttgart) in 2003 was hij gasthoogleraar in Barcelona, Tokio en Parijs. Sinds 2011 is hij hoogleraar economie en sociale geschiedenis aan de universiteit van Regensburg. Van zijn hand verschenen talloze publicaties over de economische, sociale en bedrijfsgeschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw, onder andere 'Neue deutsche Wirtschaftsgeschichte des 20. Jahrhunderts', samen met Jochen Streb (2013).